Caspians rutiner
Ja, vart och hur börjar jag? 
Kan börja med att säga att detta inlägget mer är skrivet till mig själv, så att jag skall komma ihåg mina egna tankar men också kunna gå tillbaka om flera år och läsa. Läs om ni vill helt enkelt.
 

Kan säga att jag tycker det här med rutiner till Caspian är väldigt svårt, jag förstår att det är bra för honom men sedan min depression och när jag mådde som sämst psykiskt har jag väldigt svårt för måsten och rutiner och för att Caspian skall kunna få rutiner behöver även jag det och det är nog största boven till varför det dröjt så pass länge. 

Men det är roligt att se hur mycket bättre allt går nu när han börjar vänja sig. 
Jag började med att ligga bredvid honom och buffa på rumpan och sjunga Björnen sover, sedan slutade vi sjunga och buffa och bara låg bredvid och hade på White noise, tog ca 30 minuter för honom att somna och på kvällarna gick det inte alls. Nu lägger jag honom i hans säng, drar för och gör rummet mörkt, startar White noise på paddan och pussar och säger sov gott och så lämnar jag rummet. Inget gråt och skrik utan mer prat och högst 15 minuter senare så sover han. På kvällen badar han varannan dag, vi smörjer in, borstar tänderna, borstar håret och gosar, och sedan samma sak som på dagen och 15 minuter senare sover han. För två dagar sedan låg han och grät och skrek i närmare en timma och då var jag inne en gång och lugnade. 

Vi vaknar runt 8-9 på morgonen, Caspian är lik mig och sover bäst på morgonen så oftast får jag väcka honom. 
Caspian leker sedan själv på golvet medan jag fixar frukost till oss och röjer i köket. Caspian får en halv portion med gröt med mosad banan i och lite vatten till. Efter gröten busar vi på mattan, övar på att sitta, sjunger och leker. När klockan närmar sig 11 byter jag blöja, smörjer in honom och sedan sover han i sin säng i ca en timma. 

Ca klockan 13 äter vi lunch, Caspian får några skedar utav vad som finns i frysen tex kyckling gryta, potatismos eller pure utav ärtor, majs och broccoli. Här äter han inte för att bli mätt utan för att hålla mig sällskap, få smaka och vänja sig vid att det sedan skall bli stor lunch där. Efteråt ammar vi och när klockan blir två somnar han i sin säng igen. Denna vilan är längre och här sover han i ca två timmar. 

Här på eftermiddagen ser det lite olika ut och jag har inte riktigt hittat ett bra sätt än, igår visade han att han ville sova igen redan vid 17.30 efter att han ammat och busat. Så då fick han sova, vi två var ensamma hemma så Caspian sov i ca en timma, åt middag med mig, lekte, åt lite smörgåsrån framför hans favorit barnprogram medan vi varvade ner och gosade i soffan. När klockan blev ca 20.30 var det dags för läggningsrutinen, amma och när klockan blev 21.15 sov han i sin säng. 

Han sover inte hela nätter och jag håller nu på att öva på att han skall somna om själv när han vaknar. Inatt sov han i sin säng två timmar innan han vakande och då tog det ca en timma innan han somnat om och då sov han i ca två timmar igen. Får se inatt hur lång tid det tar för honom att somna om. Hade jag tagit över honom till mig som jag vanligtvis gör, snuttar han på bröstet i kanske två minuter och sedan sover han. 

Jag börjar känna mig färdig med att amma, jag har älskat det, allt har gått utan problem och smärta och jag skulle kunna fortsätta längre men samtidigt känner jag mig bara färdig och eftersom Caspian älskar mat så känns det som att han också är redo snart. Men jag märker att han mer och mer ammar enbart för närhetens skull och inte för att han är hungrig. 

Dem här rutinerna kanske inte alls är bra i någons ögon, att han sover för ofta, m.m men jag har egentligen bara skrivit upp och lagt märke till hur Caspian själv vill ha det. Jag kollar när han börjar klia sig i ögonen och dra sig i öronen och det är runt 11, 14, 17 och sedan egentligen hela kvällen och det betyder att han är trött. Sedan jag började lägga honom direkt när jag ser dem signalerna och på dem fasta tiderna somnar han fortare, och är framförallt nöjdare när han är vaken. 
Han har fri ammats hela tiden fram till nu, kanske nu också egentligen, men nu ammar han inte alls lika ofta eller länge och det tycker jag känns jätte skönt. 

Tanken är väl att ta bort den vilan vid 17, ge mat vid den tiden, göra natt rutinen och sedan natta honom runt 19 tiden. Och så kanske ge välling när han vaknar nästa gång. Men fram tills att jag slutar amma och bara ger mat och välling så får kvällen vara lite lös och anpassas efter mig och Emil. Skall testa det idag, att hålla honom vaken, att han äter en stor portion gröt eller mat, sover och sedan ammad när han vaknar. Vi får se. 

Caspian sover i sin säng som saknar en långsida och som står direkt mot min del av sängen, idag skall Emil däremot på sätta på dem sidan för nu börjar han bli rätt galen där i sängen och snart drar han sig säkert upp till mig i min säng. 
När han vant sig vid att somna om snabbare skall han få flytta in i sitt rum, Caspian vaknar inte utav att jag fixar i köket, har på musik eller dammsuger men om jag ligger i sängen bredvid honom och rör mig vaknar han till. Jag sover nu så kasst just för att jag vet att han reagerar när jag rör mig och jag har jätte svårt att slappna av och somna. Att ha White noise på på natten gör mig dessutom galen, jag vill ha det knäpptyst. Så jag tror att vi alla tre kommer sova bättre när han sover i eget rum. Men det får dröja tills vi slutat amma tror jag.

Detta är iallafall vad som passar för oss och Caspian just nu, på helgerna kommer det bli annorlunda då vi flänger runt och gör väldigt mycket på dagarna då. Men tror detta blir bra och vi kommer nog få ändra om flera gånger. 

Kram 


(null)

(null)
Att äta själv är roligt, och kladdigt.